Hoe circulariteitsdenken bij de Beentjes Bouwgroep de basis werd
Het nieuwe pand van Beentjes GWW en Akerbouw aan de Geesterweg kijkt uit over de groene weilanden van Uitgeest richting de duinen van Castricum. Aan de andere kant van de weg ligt echter het bedrijventerrein en daarachter de A9. Door een ecologische tuin aan te leggen op zijn eigen werf, gaat Henk Beentjes de strijd aan met de verstening. Dat hij daarbij ook volop circulaire materialen gebruikt, spreekt voor hem vanzelf. De transitie naar een 100% circulaire wereld is immers onlosmakelijk verbonden met de energietransitie. En net zo belangrijk!
Zelfs aan de vleermuizen is gedacht
Het terrein rondom het pand is zoveel mogelijk circulair en ecologisch aangelegd. Zo zijn gebruikte materialen van de werf verwerkt: straatstenen en elementen voor plantenbakken. Met veel groen is het parkeerterrein optimaal waterdoorlatend. Dat is goed voor het bodemleven en helpt tegen de opwarming. “De hovenier heeft ervoor gezorgd dat het karakter van de natuurlijke leefomgeving terugkomt. We zitten hier op een oude strandwal, vlakbij de duinen en de zee”, laat Henk zien. “Dat komt terug in de glooiende tuin en in het helmgras. We hebben ook rekening gehouden met de wisseling van de seizoenen, het moet het hele jaar door een aantrekkelijke plek zijn. Voor onze medewerkers, maar ook voor dieren zoals egeltjes, vogels, mollen en vleermuizen.”
Hij heeft er een mooie anekdote bij: “Precies voor het pand staat een wilde veldesdoorn. Deze is daar ooit geplant door mijn vader als onderdeel van een windsingel. Het verhaal wil dat mijn vader één van zijn medewerkers op een dag vroeg om wat te snoeien De goede man pakte een kettingzaag en ging die boom te lijf. Mijn vader stoof naar buiten om hem te stoppen, maar het was al te laat. Er zit dus een rare stomp aan, maar dat maakt hem juist speciaal. Toen we de tuin gingen ontwerpen, hebben we deze boom een mooi plekje gegeven. Ook die hoort bij het familiebedrijf.”
Basaltblokken met een verhaal
Een bijzondere vondst, vertelt Henk, zijn de grote stenen aan de buitengevel: “De architect dacht aan natuurstenen strips. Ik had daar niet zo’n goed gevoel bij, maar ook niet zo gauw een andere oplossing. Tot we in Amsterdam een oude staal- en betonbrug moesten restaureren. Die moest van de ene kant van het IJ naar de andere kant en om aan te kunnen meren, hadden we een loswal nodig. Die maak je met hele grote basaltblokken. Ik wist meteen: dat is wat we zoeken. We hebben aan de gemeente Amsterdam voorgesteld om de stenen na afloop niet naar de stort te brengen, maar her te gebruiken. Dat vonden ze een leuk idee. In Harlingen woont een steenzetter die de uitdaging aandurfde om er gevelstenen van te maken. Hij moest wel eerst op zoek naar een grote steenzaag, die hij uiteindelijk in Frankrijk vond. Daarna hebben we een loods voor hem neergezet, zodat hij droog kon werken. Drie maanden lang heeft hij stenen plakken staan zagen, die we konden verwerken in de gevel. Het resultaat is fantastisch. En het blijft een mooi verhaal om te vertellen.”
En daarmee zijn we weer terug bij de waarden die voor Henk zo belangrijk zijn: zorgen voor elkaar en voor de omgeving. “Mijn persoonlijke missie? Ja, zo mag je het gerust noemen. Hoe kan ik anders, kijk om je heen en zie wat er gebeurt. Maar ik dring het niemand op, ik probeer het gewoon goed te doen, in mijn eigen bedrijf en als werkgever. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dan gaan mensen vanzelf wel mee. Wij zijn gewoon een bewuste bouwer, schatplichtig aan de volgende generatie.”