Afvalzorg Nauerna
Bovenop de voormalige stortplaats in Nauerna (gemeente Zaanstad) heeft Akerbouw voor Afvalzorg een bijzonder bedrijfspand gebouwd. Het pand is gefundeerd op afval met een geïntegreerd stelmechanisme om toekomstige verzakking te kunnen compenseren en nivelleren. Een technisch uniek bouwproject waarin eisen/wensen, esthetisch ontwerp en budget aanvankelijk nog niet met elkaar in balans waren. Marvin van den Akker is zakelijk opdrachtgever bij Afvalzorg en kijkt samen met directeur Jeroen Schotten en bouwteammanager Marc Beentjes (beiden Akerbouw) terug op het bouwteamproces. De constructieve samenwerking in bouwteam bracht balans in het voortraject, waarna het project binnen budget is gerealiseerd.
Marvin opent het gesprek: “Op voormalige stortplaatsen is recreatie al vaak het geval. Wij wilden echter laten zien dat je er ook op kunt bouwen, om te wonen of te werken. Akerbouw won onze aanbesteding met het beste plan. Het was compleet en ze gaven de juiste antwoorden op onze vragen. Ze hadden er duidelijk tijd, geld en energie in gestopt. De haalbaarheid binnen het budget trokken ze echter in twijfel. Daarom hebben we samen gekozen voor een bouwteam-aanpak en een heel nieuw plan gemaakt, met het budget op tafel, in volledig vertrouwen. Want regie vanuit wantrouwen is niet te doen, je gaat toch een soort huwelijk aan samen.”
Jeroen vult aan: “We hadden alles doorgerekend en zagen al snel dat het budget niet toereikend was, dat gaven we dan ook eerlijk aan. Op basis van ons doordachte en goed beoordeelde Plan van Aanpak wilde Afvalzorg wel een bouwteam met ons aangaan. Ik weet het nog precies: er lagen twee A4-tjes met eisen en wensen en daarnaast het budget. We moesten letterlijk terug naar de tekentafel, samen met de architect naar de basis van het ontwerp. We spraken af: eerst de minimumeisen en basisfuncties van het gebouw, vervolgens gaan we stap voor stap wensen toevoegen.”
Marc gaat verder: “De wensen gingen aanvankelijk alle kanten op, mede veroorzaakt doordat veel mensen waren betrokken. Als iedereen wensen mag opgeven, betekent dit niet altijd dat er een echte behoefte of eis aan ten grondslag ligt. We hebben toen gekozen om het ontwerp te spiegelen aan een groep van vier directe gebruikers. Die mensen hebben we uitgebreid geïnterviewd, de waarom-vraag gesteld. Zo zijn we er samen in bouwteam in geslaagd om tot de kern van wensen en eisen te komen en van daaruit goede afwegingen te maken. Bovendien met duidelijke terugkoppeling over wat wel en wat niet. Iedereen voelt zich zo gehoord en het project bleef binnen budget.”
Daarbij zijn ze zeer open in de communicatie."
Marvin: “De mensen bepalen de tent, daarom werk ik graag met Akerbouw. Aan de voorkant en in de aansturing zat al zoveel vakkennis, die bouwkundige inhoud wordt vaak onderschat. Het zijn mensen die niet alleen over processen praten, maar ook dingen kunnen maken en in oplossingen denken. Kwaliteit staat duidelijk voorop. Akerbouw werkt in kleine teams en tuigt geen complexe projectorganisatie op. Daarbij zijn ze zeer open in de communicatie. Alles komt op tafel en ze hebben altijd een soort rust over zich. De bouwvergaderingen verliepen soepel en rustig. Zelfs als er wel eens met de vuist op tafel geslagen werd. En er wordt niet geschreven met een vork, ze houden het huisje bij het schuurtje zogezegd.”
Jeroen besluit: “Soms ben je achter de schermen zo druk bezig dat je vergeet om je opdrachtgever mee te nemen in de stappen die je zet. Maar een bouwteamsamenwerking betekent automatisch teamwork. De relatie daarin is minstens zo belangrijk. Wij zijn techneuten, maar ook sociaal en persoonlijk betrokken. We nemen graag als kartrekker de leiding. Vanuit leidende eisen en wensen willen we onze opdrachtgever helpen aan optimale kwaliteit: een ontwerp dat functioneel én esthetisch past bij het budget. We hebben continu aandacht voor goede afstemming aan de voorkant, zodat het daadwerkelijke bouwproces vlekkeloos verloopt. In dit project van Afvalzorg werkten we echt als partners samen, met bovendien een zeer uniek bedrijfspand als resultaat!”