uw onderhouds- en restauratiepartner in noord holland
portfolio 

funderingsherstel haringpakkersteeg 7

Amsterdam

Op donderdag 22 augustus 2013 heeft Akerbouw deze mooie opdracht verworven. Het gaat om het uitvoeren van funderingsherstel aan het rijksmonument aan Haringpakkerssteeg 7 te Amsterdam. Het pand is een voormalig pakhuis dat dateert uit de 16e eeuw. Onder het pand zit op 2,5 meter diepte een oude gemetselde vloer, welke doorboort zal worden middels een roller bit boorkop, waarna de grout-injectiepalen kunnen worden aangebracht, waar de nieuwe betonen begane grond vloer op komt te rusten.

Logistiek gezien ligt het pand op een uitdagende locatie, de Haringpakkerssteeg is namelijk en zijstraatje van het Damrak, hierdoor zal een deel van de werkzaamheden ’s nachts worden uitgevoerd.

Begin oktober 2013 zijn er tijdens de ontgravingswerkzaamheden historische gewelven, een oude haard en waterkelder aangetroffen. Bureau Monumenten & Archeologie (BMA) heeft deze vondst vastgelegd in een rapportage, waarna de werkzaamheden doorgang konden vinden. Kijk voor meer informatie over deze historische vondst op onze nieuwspagina op 04 oktober 2013.

Op verzoek van onze klant en de eigenaar van het naburige pand is eind november onderzoek gedaan naar de bestaande fundering van de gemeenschappelijke bouwmuur. In overleg met de restauratieconstructeur van Evers & Partners hebben wij dit funderingsonderzoek uitgevoerd.

Bijzonder detail is dat er tijdens dit funderingsherstel vijf warmte bronnen zijn aangebracht tot circa 100 meter diepte. Deze bronnen zullen tijdens de werkzaamheden volgend op het funderingshestel middels een warmte pomp worden gekoppeld aan de vloerverwarming in het pand. Na gereedkoming van de restauratie zal het pand doormiddel van aardwarmte worden verwarmt. Dit is een unieke situatie die nog niet of nauwelijks voorkomt bij historische panden in de binnenstad van Amsterdam.

Op de bovenstaande slideshow ziet u de voortgang van de werkzaamheden, het funderingsherstel is begin 2014 naar volle tevredenheid opgeleverd aan de opdrachtgever.

Architect: Prins Projecten Amsterdam www.prinsprojecten.nl

Opdrachtgever: Dhr. C.H. Krijnen / Amsterdamsherstel o.g

 

ervaring architect/directie:

Funderingsherstel Haringpakkerssteeg 7, Amsterdam.

Midden in het centrum achter het Victoria Hotel staat een oud pakhuis waar in eerste instantie een nieuwe fundering onder is gemaakt.

De locatie dwong de aannemer slim om te gaan met de werktijden en de logistiek van het aan- en afvoeren van materiaal en materieel. Akerbouw bleek in staat deze onderdelen goed af te stemmen. Het funderingsherstel is binnen de planning en binnen de begroting uitgevoerd.

Nico Prins

Prins Projecten, Amsterdam.