uw onderhouds- en restauratiepartner in noord holland
portfolio 

Monument Kanaalkade 54

Alkmaar

Akerbouw heeft op 5 april 2013 opdracht gekregen van een particuliere opdrachtgever voor het restaureren en het verbouwen van het woonwinkelpand aan Kanaalkade 54(a) te Alkmaar. Het pand dat dateert uit 1872, en is door ons aan de binnenzijde gemoderniseerd met behoud van de authentieke details. De voorgevel en het dak, welke sinds 1993 zijn aangemerkt als beschermd gemeentelijk monument, zijn vrijwel volledig gerestaureerd.
Onderdeel van deze restauratie betreft o.a. het  chaletdak, welke van origine met zink was bedekt, maar vervangen was door bitumineuze dakbedekking, terug brengen in de originele (zinken) staat. De restauratie is in het najaar van 2013 opgeleverd aan de opdrachtgever.

De twee meest bijzondere uitdagingen voor dit werk waren het restaureren van het topgevelornament (de makelaar) en de balkonballustrade. Beide onderdelen waren in de loop van de jaren verloren gegaan. De enige bron op basis waarvan deze historisch belangrijke onderdelen terug konden worden gebracht in het gebouw, was een foto van het pand uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Op basis van deze foto heeft Akerbouw in overleg met de gemeentelijke monumentenopzichter Henk Krabbedam, en de directievoerder, dit ornament weer tot leven gebracht. De makelaar stelt twee naar elkaar toegekeerde draken voor, voorzien van sierlijke figureringen. De balkonballustrade -  is door Akerbouw op basis van de foto uitgewerkt tot een werktekening, en hierna vervaardigd in de werkplaats. Na gereedkomen van de werkzaamheden, mogen we met trots onderstaand commentaar van de heer Krabbedam (monumenten opzichter Alkmaar) presenteren:

"Het balkonhek is wel ,,de kers op de taart,  Mark !  Bedankt voor de moeite die er voor genomen is.
Het balkonhek op kanaalkade ziet er werkelijk fantastisch uit !  Mijn complimenten !

Vriendelijke groeten

Henk Krabbendam"

Ontwerp voor deze restauratie is verzorgd door Bouwtechnisch Teken-en Adviesbureau J. van den Burg uit Sint-Pancras. www.Jvdburg.nl