uw onderhouds- en restauratiepartner in noord holland

Nieuws

spinhuissteeg amsterdam

Vorige week was Akerbouw de compleetste en voordeligste aanbieder voor het uitvoeren van een funderingsherstel voor Stadsherstel Amsterdam. Het betreft een pand aan de Spinhuissteeg 12 te Amsterdam.
 
Midden in het oude stadscentrum van Amsterdam staat aan de Spinhuissteeg 12 een prachtig 18e-eeuws pand. Dit juweeltje, met een zwam uitbloei over vele vierkante meters, is door Stadsherstel aangekocht, met steun van zijn Vriendenvereniging.
 
Het pand met klokgevel en gesneden deur verslechterde in zijn onderhoudstoestand. Reden voor Stadsherstel om in de tweede helft van 2014 contact te zoeken met de eigenaren. Eind september kon Stadsherstel het pand aankopen. Nadat de constructeur eind 2014 de nieuwe fundering van het pand had berekend en getekend, kan nu op korte termijn wordt begonnen met de restauratie. Dat is nodig ook, want de gemeente had de vorige eigenaar van het pand reeds aangeschreven. Dit betekent dat er vanuit de gemeente de verplichting ligt om het pand te restaureren. 
 
Waar komt de straatnaam 'Spinhuissteeg' vandaan?
Zoals het tuchthuis voor mannen in Amsterdam het rasphuis heette, zo noemde men het tuchthuis voor vrouwen het spinhuis. Bedelaarsters, dieveggen en prostituees kwamen al snel in het spinhuis terecht dat gerund werd door nonnen.
In de gelijknamige steeg was in het pand nummer 1 van 1597 tot een brand in 1643 het spinhuis gevestigd. Het huis werd daarna herbouwd en anno nu is nog altijd de Spinhuispoort te zien.