uw onderhouds- en restauratiepartner in noord holland

Nieuws

Abe Bonnema Prijs 2014

De Koepel op de Overplaats

De Koepel die Akerbouw eind 2012 heeft opgeleverd, is genomineerd voor de Abe Bonnema Prijs 2014. Dit is een prijs voor jonge architecten (jonger dan 40 jr.). In dit geval betreft het Marjolein van Eig.

De Overplaats is van oudsher de ‘overtuin’ van buitenplaats De Hartekamp, en van historische waarde voor Zuid-Kennemerland. Begin 18e eeuw ontwikkelde het landgoed zich, mede dankzij Linnaeus, tot  één van de beroemdste romantische tuinen van Europa. Het oorspronkelijke theehuis op de droogberg is door vandalisme verbrand. Landschap Noord Holland schreef daarom een prijsvraag uit: ontwerp een blikvanger voor deze plek. Marjolein van Eig van Inbo ontwierp de koepel ‘Mijmer en Focus’. De koepel is een achthoekige bakstenen sculptuur, volledig opgetrokken uit gerecyclede ijsselsteentjes. De sculptuur wordt aan de ene kant opengewerkt met een trap die naar een smal en hoog gat leidt. Deze trap met dikke en hoge treden, opent de koepel richting het park en biedt tegelijkertijd een zitplaats aan de bezoeker, die hier kan genieten van het weidse uitzicht. De smalle hoge opening richt de blik aan de andere kant direct naar het hoofdgebouw van landgoed De Hartekamp. Een uitsparing in het koepeldak laat gedurende de dag het licht op verschillende plekken schijnen. De koepel wordt altijd zijdelings benaderd, passend bij de romantische opzet van de tuin: de wandelaar ontdekt de koepel terwijl hij door de tuin loopt.

Op een gezamenlijke openbare bijeenkomst, waarbij de juryleden en de genomineerden aanwezig zijn, maakt voorzitter Ed Nijpels van de ir. Abe Bonnema Stichting de winnende inzendingen en de prijswinnaars bekend en reikt de prijzen uit. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 15 november 2014 in het Fries Museum te Leeuwarden.

Klik op deze link voor de website van de Abe Bonnema Prijs:
http://www.abebonnemaprijs.nl/nominatie/koepel-op-de-overplaats/